Gdzie szukać luteiny?

W aptekach pojawia się coraz więcej suplementów diety, nie powinniśmy mieć więc problemu ze znalezieniem takich, w skład których wchodzi luteina. Zanim jednak zaczniemy je stosować powinniśmy zastanowić się nad rym, gdzie luteina występuje w swojej naturalnej postaci.

Najbardziej popularnym źródłem luteiny są rośliny o zielonych liściach takie, jak choćby szpinak, rabarbar oraz kabaczek. Jej cennym źródłem okazuje się również brokuł oraz kukurydza, a niewielka ilość luteiny spotykana jest również w żółtku jajka. Gdy substancja ta występuje w roślinach zielonych możemy mówić o jej dwóch postaciach: wolnej oraz zestryfikowanej przez kwas palmitynowy. Badania prowadzone przez naukowców sugerują, że tak jedna, jak i druga postać tego związku jest jednakowo dobrze przyswajana przez nasz organizm, nie oznacza to jednak, że spożywając pokarmy, które są naturalnym źródłem luteiny zapewniamy organizmowi jej właściwe dawkowanie. Bardzo duże znaczenie okazuje się mieć to, w jakiej postaci znajdują się pokarmy, o których sądzimy, że są bogate w luteinę. Rozdrabnianie warzyw, siekanie ich, a już zwłaszcza gotowanie przyczynia się do tego, że ich struktury komórkowe ulegają zniekształceniu, każda z tych czynności przyczynia się więc do tego, że do naszego organizmu trafia mniejsza ilość tej substancji. Co więcej, sami naukowcy zgadzają się z tym, że ludzki organizm napotyka na mniejsze trudności przy przyswajaniu luteiny będącej elementem suplementów diety, natomiast przyswajanie luteiny z pożywienia jest znacznie trudniejsze, a tym samym często nie zaspakaja dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję.